Aslan: Tasarı Meclis’e geldiği gün her yerde eylem yapacağız

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda cemevleri ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinin ilk 8 maddesi kabul edildi.

AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen teklife göre; belediyeler, imar planlarken bölgenin şartları ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak cemevleri için yer ayıracak ve cemevi inşası için de kaymakam veya validen izin alınacak.

Söz konusu kanun teklifi önümüzdeki günlerde yasalaşması için Meclis Genel Kurulu’na gelecek.

Komisyon görüşmelerine katılan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, söz konusu kanun teklifinin Alevilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, teklifin geri çekilmesini istediklerini aktardı. Teklifin Meclis Genel Kurulu’na gelmesi halinde ise bulundukları tüm illerde demokratik haklarını kullanarak eylemler gerçekleştireceklerini söyledi.

“BU YASA İLE ALEVİ HAK MÜCADELESİNİN ALTI BOŞALTILMAK İSTENİYOR”

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde devletin ya da herhangi bir kurumun bir inancı tarif edemeyeceğini dile getirdiklerini söyleyen Aslan, şunları ifade etti:

“Devletin hiçbir kurumu ve kuruluşu bir inancı ve o inancın nasıl olması gerektiğini tanımlayamaz. Mevcut yasa, Alevi hak mücadelesinin altını boşaltmak ve verilen demokratik mücadeledeki demokratik talepleri devre dışı bırakmak için kullanılacak. Bununla ilgili biz tasarının tümüne karşıyız. Derhal Meclis’ten çekilmeli. Alevilerin talepleri ile ilgili bir adım atılacaksa Meclis’te siyasi partilerden oluşan bir komisyon oluşturulmalı ve Alevi toplumunun temsilcileri ile bir araya gelinmeli. Bunun bir masa etrafında yeniden görüşülüp Alevilerin demokratik taleplerinin, demokratik bir çerçevede yeniden görüşülmesi gerekir.”

“BU TASARININ TAMAMINA KARŞIYIZ VE MECLİS’TEN ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Elektrik, su gibi giderler bahanesiyle ile bir inancı yok saydıklarını vurgulayan Aslan, “Bir ibadeti, ibadethaneyi yok sayıyorlar. Aleviliği götürüp Kültür Bakanlığı’na bağlamak kabul edilemez. Bu Aleviler için onur kırıcı bir davranıştır. Bu düzenleme ile Aleviler ve Alevilik inancı yok sayılmıştır. Bundan dolayı bu tasarının tamamına karşıyız ve Meclis’ten çekilmesini istiyoruz. Bu görüşlerimizi komisyonda da dile getirdik ancak tasarı komisyondan geçti ve Meclis Genel Kurulu’na gelecek.

“BULUNDUĞUMUZ HER İLDE EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMALARI YAPACAĞIZ”

Bugün Meclis’te siyasi partilerin grup başkan vekilleri ile de görüşeceklerini kaydeden Aslan, son olarak şunları dile getirdi:

“Alevilerin taleplerini orada da dile getireceğiz. Aksi halde demokratik tepkimizi koyacağımızı belirteceğiz. Genel Kurula geldiği gün Türkiye’nin dört bir yanında, örgütlü olduğunuz her ilde demokratik haklarımızı kullanarak tepkilerimizi dile getireceğimizi belirtiyoruz. Tasarı Genel Kurula geldiği gün başta Ankara olmak üzere birçok ilde eş zamanlı basın açıklamaları yapacağız. Bu açıklamalarda taleplerimizi, tavrımızı net bir şekilde haykıracağız. Demokratik alanda sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

(Pirha)